Haber

Arıcılar baharda umduğunu bulamadı, yağışlar bal verimini düşürdü

Arıcılar baharda umduğunu bulamadı, yağışlar bal verimini düşürdü

Yağışlar arıcılığı vurdu, verimde yüzde 50 düşüş bekleniyor

ELAZIĞ Elazığ Arıcılar Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, Elazığ’da ilkbaharda etkili olan yağışların nektarlı bitkileri etkilediğini belirtti.

Bu yıl tüm yurtta olduğu gibi Elazığ’da da kış kurak geçti ve bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de arıcılar oldu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle kış uykusuna yatmayan arılar bahara gergin girdi. Arıcıların tek umudu düzgün bir bahardı ama o da olmadı. İstenilen yağışlar alındı, doğa canlandı ama sürekli ve ani yağan yağmurlar ve soğuk hava nedeniyle arı nektarlı bitkilerden yararlanamadı. Kışı kötü geçiren arıcıların bahar ümidi yarıda kaldı. Bölgede meteorolojik ekstrem olaylar nedeniyle aksilikler yaşadıklarını kaydeden Elazığ Arıcılar Birliği Lideri Kimyager Fırat Canbay, verimde ortalama yüzde 50 düşüş beklediklerini söyledi. Nektarla buluşamayan arının bağışıklığının da düşeceğini vurgulayan Canbay, muhtemelen sonbaharda arı ölümleriyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Elazığ Arıcılar Derneği Lideri Kimyager Fırat Canbay, “Bölgemize baktığımızda asırlar öncesine dayanan bir mesleğimiz var. Bu mesleğin burada var olmasının en değerli nedenlerinden biri de bölgenin bitki ve flora yapısı. bu nedenle yüzyıllardır bu bölgede büyük ölçekli arıcılık yapılmaktadır.Yıllardır küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği ile arıcılarımız bu bölgede bitki ve çiçek yapısından yararlanamamaktadır.Bu yıl olumsuz bir kış geçirdik ve stresli bir arı ile karşı karşıya kaldık. Bu stresli arının bir an önce balla tanışması gerekirken, bölgede meteorolojik ekstrem olaylar nedeniyle aksilikler yaşandı. bölge. Bu nedenle arıcılarımız bölgede arılarını geliştiremediler” dedi.

“Maalesef doğanın katkısı yüzde 25’e düştü”

Sürdürülebilir arıcılık için doğanın yüzde 75 katkı sağlaması gerektiğini belirten Canbay, “Ama geldiğimiz noktada arıcının katkısı yüzde 75’e düştü, tabiatın katkısı maalesef yüzde 25’e düştü. Bölgede bulunan nektar bitkilerinden şu ana kadar hiç bir nektar bitkisinden faydalanamadık.Arıcılarımız arılarını nektarla buluşturamazlarsa arıların bağışıklığı azalır.Bu nedenle sadece açlıkla alakalı olmaz. , ancak arıların balla tanışmadığı zaman oluşan bağışıklığın düşük olması nedeniyle hastalıklara da açık olacaktır. Sonbaharda ölümle karşılaşma olasılığı yüksektir. Çok önemli kayıplar ve kovan kayıpları ile karşılayabiliriz” dedi.

“Doğa canlıdır ama arılar nektardan yararlanamaz”

Mevsimsel olarak çok fazla yağış ile karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Canbay, “Bu yağışların doğaya olumlu yansıyacağına dair bir öngörümüz var. Artık yıl sonunda rekoltemizde ciddi bir azalma olacak. Bu geçen seneye göre yüzde 50’lik bir azalmaya tekabül edecek. Bölgedeki arıcılarımız geçen yıl kovan başına 4-6 kilo verim verdi. Geçen sene kuraktı ve doğa cansızdı. Bu yıl doğa canlandı ama arılar nektardan yararlanamadı. O yüzden bu yılı 4 kilo ile kapatacağımızı görüyoruz” dedi.

“Arı açlıktan saldırmaya başlar”

Arıcılardan Hıdır Erenler, yağmurların çok etkili olduğunu belirterek, “Yağmurdan sonra hava soğuktu. Bir gün çiçek dondu. Arı gelip gidiyor ama içi boş. açlık.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu