Sağlık

Astıma Neden Olabilir! Uzun Süreli Mumların Yanması ve Solunmasının Sağlığa Zararları Açıklandı

Kitap okurken, duş alırken, romantik bir yemekte… Kendimizi özel hissettiğimiz pek çok anda mumlar yakar, eğleniriz. Güzel kokusuyla bizi her zaman büyülemeyi başaran mumları uzun süre teneffüs etmek birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. İçeriğimizde Avustralyalı araştırma profesörü Dr. Svetlana Stevanovic’in kokulu mumları solumanın zararları üzerine yaptığı araştırmayı derledik. Gelin birlikte inceleyelim ??

Kaynak:https://nypost.com/2023/02/17/candles…

Profesör Dr. Svetlana Stevanovic, 7News’e yaptığı açıklamada mum severleri mum yakarken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Stevanovic, mumlar yandığında doğrudan ciğerlerimize giden parçacıkları açığa çıkardıklarını açıkladı.

Bu durum birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.

Kokulu bir mumun koku bileşenleri, boya ve mobilya cilalarında kullanılan hava kirleticilere sahiptir.

Bu bileşenlerin neden olabileceği sağlık sorunları, maruz kalma düzeyine ve maruz kalma süresine bağlıdır.

Mum kokusuna uzun süre maruz kalan kişilerde göz, burun ve boğaz tahrişi görülebilir. Çevre Koruma Ajansı’na göre böbrekler ve merkezi sınır sistemi de aynı anda zarar görebilir.

Daha önceki araştırmalarda kokulu mumların sağlık üzerindeki etkisi hafife alınmış olsa da Stevanoviç, bu tür mumların ve diğer kokulu ürünlerin alerjik reaksiyonlara ve baş ağrılarına neden olabileceği konusunda uyardı.

Ayrıca astım veya diğer solunum yolu rahatsızlıkları olan kişilerde semptomların daha kötü olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Nüfusun üçte birinin koku bileşenlerine duyarlı olduğu bir yerde özellikle iç mekanlarda kokulu mum kullanmak mumları zehirli hale getirir.

Stevanoviç, “doğal” ve “organik” gibi kelimelerle satılan parafin içeren mumlar yerine balmumu ve soya mumunun tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu