Dünya

Liderlerin gündemindeki sürdürülebilirlik UEZ 2023’te ele alındı

B/S/H sponsorluğunda düzenlenen “Liderlerin Gündemi: Sürdürülebilirlik” oturumunda liderler, döngüsel ekonomi ve sıfır atık gibi alanlardaki yaklaşımlarını, hayata geçirdikleri ve gerçekleştirmeyi hedefledikleri projeleri ve bunların somut amaçlarını paylaştılar. projeler.

 

Moderatörlüğünü Multinet Up CEO’su Ali Emre Sever’in yaptığı oturuma, Galata Wind Yürütme Konseyi Murahhas Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Burak Kuyan, Ege İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Tiko Kurucu ve Girişimcilik Vakfı Lideri Sina Afra ve Metro Turkey CEO’su Sinem Türung katıldı.

 

Burak Kuyan: “2050’de Türkiye’deki üretimin yüzde 64’ü yenilenebilir enerjiden olacak”

Galata Wind Yürütme Konseyi Yürütme Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi ve Yürütme Konseyi Lideri Burak Kuyan, “Sürdürülebilirlik dünyanın ve hepimizin gündeminde. Geldiğimiz noktada dünyada çok kötü bir noktadayız. 2030 yılında dünya 1,5 derece karbon salımı ile ısınacak ve biz bunu durdurmak için yapmamız gerekenin çok gerisindeyiz. 1.5 derecenin bile ülkemizde çok sarsıcı etkileri var. Kuraklık, kuraklık gibi iklim koşullarının ileri düzeyde yaşanacağını görüyoruz ve atmamız gereken çok adım var. Bu adımlardan biri de yenilenebilir enerji. Bu konuda dünyada bir farkındalık oluşmaya başladı. Türkiye açısından 2050 yılına kadar üretimin yüzde 64’ü yenilenebilir enerjiden sağlanacak. Depolama, fosil yakıtlardan kurtulmak için en değerli dengeleyici unsurlardan biri. Çünkü yenilenebilir enerjiden elde edilen elektrik yüzde 100 güvenilir” dedi.

İnanç Kabadayı: “Türkiye’de yeşil sertifika konusunda daha almamız gereken çok yol var”

Ege Yapı İcra Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Karbon emisyonu son 3-4 yılın değerli konularından biri. İklim değişikliğinde inşaat ve gayrimenkul bölümü, dünyada en değerli karbon salınımı yapan alanların başında geliyor. Çimento, en değerli karbon emisyon alanlarından biridir. İnşaat alanında ise yeşil bina sertifikaları ile karbon salınımı düşürülmeye çalışılmaktadır. Türkiye de yeşil sertifika ile ilgileniyor ancak daha kat etmemiz gereken çok yol var. Güç verimliliği, tasarımdan yönetime birçok farklı alanda mevcuttur. Markaların ve konut üreticilerinin bu alanda ciddi yatırımlar yapması gerekiyor. Gerçek adımlarla bilinçli olarak gerçek planlar yapmalıyız. Önemli bir kentsel dönüşüm olacak; İstanbul’un da acil bir kentsel dönüşüme ihtiyacı var ve 1.5 milyon konutun kullanıldığı söyleniyor. İnanç temelli binalar inşa edilirken, güç verimli binalar inşa edilmeli ve birlikte hareket edilmelidir. Sürdürülebilirlik okuryazarlığını toplumun geniş kitlelerine anlatmamız gerekiyor. Tüketiciyi bilinçlendirmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var” dedi.

Sina Afra: “Huzur içinde harcanmayan yatırımın hiçbir değeri yoktur”

Tiko Kurucusu ve Girişimcilik Vakfı Lideri Sina Afra, “Etkinliğin temel çıkış noktası, ne kadar yatırım yaparsanız yapın, huzurlu bir şekilde geçiremiyorsanız hiçbir maliyetinin olmamasıdır. İçinde yaşadığımız dünyayı ve toplumu iyileştirecek olan sadece para olmamalı, aynı zamanda huzurlu bir yaşam açısından yatırım ve girişimciliği de etkilemeli. Özellikle Avrupa’da 10 yıl önce genç girişimci şirket kurduğunda etkileme tartışması yoktu. Bugün tam tersi, her genç girişimci para kazanmak istiyorum motivasyonuyla geliyor ama bir yandan da yeterli bir şeyler yaparak bunu başarmak istiyorum.”

Sinem Türung: “Türk mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmalıyız”

Metro Türkiye CEO’su Sinem Türung, “Amacımız Türk mutfak kültürü ve lezzetlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak. Yani amacımız Türk mutfağının sürdürülebilirliği. Geleceği güzelleştirmek mümkündür. Mutfakta yemek artıkları ile kullanılan işin sürdürülebilirliği ve ticari bir emek anlayışı varsa, geleceği tabak tabak değiştirdiğimize inanıyoruz. Gıda güvenliği ve izlenebilirlik, hayvan refahı, sürdürülebilir balıkçılık ve yerellik kavramları günümüz dünyasında dikkat edilmesi gereken noktalardır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu