Ekonomi

Merkez Bankası Menkul Kıymet Kuruluş Faizini Yüzde 10’a Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “liralaştırma stratejisi” kapsamında bankaların menkul kıymet tesis etme oranını yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltti. Söz konusu uygulama 24 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

TCMB’nin Menkul Kıymet İmkanlarına İlişkin Tebliği’nde yapılan değişiklikler bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. TCMB tarafından makro ihtiyati tedbirlere ilişkin yapılan açıklamada, uygulanan “Liraizasyon Stratejisi” sonucunda bankaların genel olarak 2022’de açıklanan mevduatta yüzde 50 hedefine ulaştığı belirtildi. 2023 Yılı Liraizasyon Stratejisi’nde, yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 60 olarak belirlenirken, menkul kıymet kuruluşu uygulamasında 24 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bazı değişikliklere gidildiği belirtildi.

Açıklamada, menkul kıymet kuruluş oranının yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldığı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Türk lirası paylarında gerçek ve tüzel kişiler için yüzde 60 olan hedefini aşan bankalara iskontolu menkul kıymet tesis etme oranı uygulanmasına karar verilmiştir. Buna göre söz konusu oranlardan düşük olan 5 puan, bankalar için yüzde 70’tir. yüzde 60 (dahil) ve yüzde 70’in ortasında olan “Sermaye kuruluş oranından 7 ve üzeri değere sahip bankalar için 7 puan indirim yapılacak. Türk lirası payları yüzde 60 hedefinin altında kalan bankalara menkul kıymet kolaylık oranına eklenerek uygulamaya devam edilecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu