Haber

Uzmanlardan kışın buzağı bakımı konusunda uyarılar

Trouw Nutrition Türkiye kış aylarında buzağı bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Trouw Nutrition Türkiye’den yapılan açıklamada, kış aylarında doğru hayvan bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında firma uzmanları tarafından verilen bilgilere yer verildi.

Buna karşılık, buzağılar genellikle soğuk kış aylarında termal konfor bölgelerinin altındaki sıcaklıklara maruz kalırlar. Bu dönemlerde buzağılara gerekli bakımın yapılmaması halinde buzağılar mevcut güçlerini kendilerini sıcak tutmak, büyüme ve gelişme ihtiyaçları ve ısı üretimi için kullanırlar.

Soğuk kış kurallarında buzağıları sıcak tutmanın yolları arasında “doğru ve dengeli hayvan besleme yöntemleri” yer almaktadır.

Buzağılar mevcut beslenme programlarında günde en az 8 litre kaliteli buzağı maması veya pastörize süt tüketmiyorsa verilen süt miktarı bu seviyelere çıkarılmalıdır.

Çok soğuk dönemlerde iki öğün besleme programı buzağıların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığı için özellikle bu dönemlerde beslemeler 3 öğün ve üzeri şeklinde yapılmalıdır.

Yeni doğan buzağıya 4 litre kaliteli kolostrumun en kısa sürede verilmesi hem pasif bağışıklık sağlaması hem de güçlü besin içeriği nedeniyle önemlidir. Kolostrum besleme işlemine 6-8 saatte bir iki litre olacak şekilde 48 saat devam edilmesi gerekiyor.

Yem tüketimi buzağıların ileri performanslarını olumlu etkiler.

Pastörize süt veya kaliteli buzağı mamasının yanı sıra erken yaşta buzağı yemi tüketimi, ilerleyen günlerde daha yüksek kuru yem tüketilmesi açısından değerlidir. Güç düzeyi yüksek ve kaliteli protein kaynakları içeren bir buzağı yemi ile buzağıların beslenme programlarına katkı sağlamak mümkün hale gelir.

Buzağılara günün belirli saatlerinde ılık su verilmesi, onları sıcak tutmak için diyetten enerji harcama ihtiyacını azaltır. Bu sayede buzağı, gücünü büyüme için kullanabilir. Su alımının yaşlı buzağılarda rumen gelişimini hızlandıracağı, rumen fermantasyonundan daha fazla ısı üretilmesine neden olacağı ve buzağı yemi alımını teşvik edeceği de unutulmamalıdır.

Vitamin ve mineral eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir

Vitamin ve mineral eksikliğinde buzağılarda çok değerli sağlık sorunları oluşabilmektedir. A vitamini eksikliğinde büyüme hızı yavaşlarken, D vitamini eksikliğinde bazı kemik hastalıkları oluşabiliyor. E vitamini, yüksek antioksidan etkisi ile buzağıları oksidatif strese karşı koruyor.

K vitamini kan pıhtılaşmasını etkilerken, B grubu vitaminlerin eksikliğinde; Büyümede gerileme, iştahsızlık, ağız ve göz çevresindeki derinin bozulması, ishal, halsizlik ve halsizlik gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşılabilir.

Mineraller ise hayvan organizmasında kas ve uçların uyarılmasından vücuttaki asit-baz stabilitesine kadar farklı işlevler açısından büyük önem taşır.

Büyümede gecikme, magnezyum eksikliğinde hassasiyet ve tetani, potasyum eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ishal görülebilir. Mikromineral eksikliklerinde canlı pullarının faydalarında azalma, enfeksiyonlara yatkınlık, tüy yapısında ve eklemlerde bozulma en sık görülen sorunlar olarak öne çıkıyor.

Doğumdan sonra ortamın sıcaklığına dikkat edilmelidir.

Yeni doğmuş bir buzağının vücut yağının yalnızca yüzde 3-4’ü ve kahverengi yağ adı verilen az miktarda özel bir yağ tabakası vardır. Bu yağ tabakasının tek görevinin doğumdan sonra ısı olarak enerji açığa çıkarmak olduğu bilinmektedir. Bu rezervin tükenmemesi için buzağıların doğumdan sonra hızlı bir şekilde kurutulması önemlidir.

Doğum bölgeleri tamamen kuru olmalı ve sert hava akımlarını önlemelidir. Buzağıların çok soğuk havalarda özel olarak tasarlanmış battaniyelerle giydirilmesi, ısı yalıtımı sayesinde buzağıların sıcak kalmasına yardımcı olur.

Buzağıların temiz, kuru ve bol bir altlık sistemine sahip olması ısı yalıtımı sağlaması açısından değerlidir. Buzağı bölgelerindeki hava kalitesi soğuk dönemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Buzağı bölgesinde yeterli hava sirkülasyonu yoksa oluşan sıcaklık ve nem patojen risklerinin gelişmesine neden olabilir. Bu, sürüde hastalık riskini artırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu