Vahap Seçer: “Aşılama ve Çevre Bilincini Artırmak ve Bu Duyarlılığı Toplumlara Aktarmak İçin Önemli Çalışmalar Yürütüyoruz”
MersinBüyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ nedeniyle ‘Temizlik’ düzenledi akdeniz “Temiz Mersin Paneli”nin açılış lansmanına ve “Temiz Akdeniz için Ekosistem Bazlı İzleme ve Yönetim Planının Kapanışı ve 1. Aşama Uygulama Projesi”ne katıldı. Lider Seçer” Mersin Büyükşehir BelediyesiÇevre bilincini aşılamak, artırmak ve bu duyarlılığı toplumlara aktarmak için önemli çalışmalar yapıyoruz.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Meclis Salonu ve Stand Sarayı’nda Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan Başkan Seçer; Mersin, Hatay, Adana ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri ile Mersin’de hizmet veren diğer belediyelerle 2020 yılında başlayan çalışmalarda, Susanoğlu’ndan Seyhan Nehri’ne kadar olan kısımda ortaya çıkan kirlilik, kirliliğin kaynakları, kirliliğin çeşitliliği ve analiz yöntemleri çok değerli ve pahalıdır. bulguların elde edildiğini söyledi. Önder Seçer şunları söyledi:
“Önemli bir emeğin sonucu Mersin Büyükşehir Belediyesi Misyonumuz, misyonumuz ne olursa olsun, hem Akdeniz’imiz hem de doğal olarak kıyılarımız ve şehrimiz temiz olsun diye bunları harfiyen yerine getireceğiz. Çevre kirliliğine bağlı nüfus artışı, sanayileşme, insanların refah seviyesi yükseldikçe ortaya çıkan yeni yaşam biçimleri, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan çevresel etkiler sadece Mersin’imizi etkilemiyor. Tüm dünyanın mücadele ettiği bahisler ve bunların sonucunda küresel iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin yol açtığı sorunlar tüm dünyanın mücadele ettiği konulardır. Ancak kurum olarak kendi yetki ve sorumluluğumuz dahilinde kendi bölgemize katkı sağlayabiliriz. Bu gerçekle bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bu anlamda da kendi bölgemizde çalışmalarımızı ciddiyetle ve bilimin ışığında yürütmeye devam edeceğiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ne yaptığımızı biliyoruz, sonuç odaklıyız, siyasetin gerçeği olan günü kurtarıyoruz, yasaklardan kaçmamak, yapıyormuş gibi yapmamak. Bizden sonra gelecek olan yöneticilere veya takımlara gerçekten bir şeyler katmak istiyoruz. Bu itibarla, belediye başkanınız olarak, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sadece çevre bilinci ve çevre kirliliği ile mücadele konusunda değil, her konuda üzerine düşen görevi önemli ve yeterli bir şekilde yaptığına kamuoyunun inanmasını istiyorum.”
Mersin’in Doğu Akdeniz Havzası olarak iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerlerin başında geldiğini ve çok hassas bir bölgede yer aldığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Son dönemde yağış rejiminde olası yağışlar, bunların sele dönüşmesi, orman yangınları, çok kuraklık, çok sıcaklar, bahsettiğiniz çevresel faktörler, bunların sebep olduğu iklim değişikliği ve sonucun prestiji ile ağır gerilemeler yaşanıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak aşılamak, çoğaltmak, toplumlara bu hassasiyeti aşılamak için değerli çalışmalar yapıyoruz.Kreş ve ilkokullarda yaklaşık 32 bin öğrenciye bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz, bu Sadece Büyükşehir Belediyesi bünyesinde öğretmenlerimizin katkılarıyla İlkokul öğrencilerimize de bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz.Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz.İklim ve iklim değişikliği temalı bilim merkezi kuruyoruz. Çok yakın gelecekte hep birlikte toplumun hizmetine sunacağız.Eğitim küçük yaşta,bazı iddaalar çocukların aklında,bazı farkındalıklarda Duyarlılığı gömüp kazırsak o çocuk bir ömür birlikte yaşar. bilinç ve toplum bu şekilde dönüşecektir. Yapılması gerekeni yapmaya çalışıyoruz. Eğitimden, kirliliğin giderilmesine, sokakların temizliğine kadar her konuda katkı sağlamaya çalışıyoruz. belediye çalışanları; Biz insanların bilinçsizliğinden, eğitimsizliğinden ve alışkanlıklarından kaynaklanan çevreyi kirletmenin olumsuzluklarını ortadan kaldırmak için sabahın karanlığında çalışmaya başlar. Vatandaşlarımın bunu görmesini istiyorum. Çevre bu kadar sorumsuzca kirletilmezse, elinizdeki pet şişe dere yatağına veya denize bırakılmazsa orası kirlenmez. Denizlerde ve nehirlerde kirlilik, mikro plastik ve insan sağlığını etkileyen aksilikler olmayacak.
Sineklerle mücadele için önemli bütçeler harcandığını vurgulayan Başkan Seçer, sineklerin hızlı üremesinin yine su birikintileri ve çöplerden kaynaklandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Sebebi yine insanlık, çevre kirliliği, çöpler, su birikintileri, kanalizasyonlar. Gidin görün çok apartmanın bodrumlarına giremezsiniz. Apartman çöker, temel çürür. Herkes ilgisiz. Kurumlar da ilgisiz ya Yasal düzenlemeler ve yaptırımlar caydırıcı değil.Sosyal bir mesele.Halı altına süpürerek ne kadar yaşayabilir.Sonuçta kirler kaya gibi birikir ve sertleşir.Halının altından çıkamazsınız.Hep yapmalıyız. bunu herkesin önünde konuşun.”
İl genelindeki arıtma tesisi, kanalizasyon ve altyapı işlerinin 2014 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Başkan Seçer, bu süreçten önce yapılan tesislerin çağ dışı olduğuna dikkat çekti. Seçer, arıtma tesislerinin eskimesi nedeniyle Mersin’de yaz aylarında kanalizasyon nedeniyle koku sorunu yaşandığına dikkat çekti. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı ve kanalizasyonla ilgili önemli sorunlarla mücadele ettiğine değinen Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Her yıl kesemizden milyonlarca lirayı taşımaya gidiyoruz. Vahşi depolama olmaz dedik. Gilindire Mağarası’na giderken havada naylon tanecikleri uçuşuyordu. Kaldırdık, rehabilite ettik. Silifke’ye naklediyoruz.” Bertaraf Tesisleri Yılda on milyonlarca dolar ödüyoruz, çöpü oradan taşıyoruz, Çevreye, yer altı sularına, çevreye, ormana ve doğal hayata verilen zararı ortadan kaldırmak için yapıyoruz, vahşi depolama olmasın. .. Çabalıyorsunuz, bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz, çabuk yapmaya çalışıyorsunuz, şehriniz, insanınız, ülkeniz adına yapmaya çalışıyorsunuz ama büyük sorunlar ve zorluklarla boğuşmak zorundasınız.
Bisiklet yollarına önem verdiklerini ve 100 kilometreden fazla bisiklet yolu yaptıklarını belirten Başkan Seçer, “Sadece fosil yakıtları tüketmeyelim, ulaşımı bisikletle sağlayalım. sporBunu yapma imkanınız var” dedi.
Doğalgazlı ve çevreci CNG’li otobüslerden bahseden Seçer, toplam 272 adet Sarı Limon’a başkentin öz kaynakları da eklendiğinde yaklaşık 30 milyon Euro harcandığını söyledi. “272 adet. Bunların 205’i CNG’li, 12 metre veya daha uzun körüklü araçlar, kalan 67’si kısa dorse. Ama bunlar son teknoloji yeni nesil motorlara sahip dizel otobüsler.”
Büyükşehir’in tüm birimlerinde sıfır atık sisteminin uygulandığını, çevre bilinci ve duyarlılığının sadece Büyükşehir’in çalışmalarıyla sınırlı olmadığını da sözlerine ekleyen Önder Seçer, konuşmasını şöyle sonlandırdı: