Haber

Çin’in Uzay İstasyonundan Dünya’ya Getirilen Bilimsel Deney Örnekleri

Shenzhou-14 insanlı uzay aracının dönüş kapsülü, 4 Aralık 2022’de Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Dongfeng iniş alanına sadık bir şekilde iniş yaptı. (Fotoğraf: Ren Junchuan/Xinhua)

PEKİN, 6 Aralık (Xinhua) — Çin’in Tiangong uzay istasyonundan alınan üçüncü uzay bilimi deney örnekleri partisi, Shenzhou-14 ekibinin dönüşüyle ​​birlikte Pazartesi günü Pekin’e ulaştı.

İstasyondan alınan deneysel numunelerin ortasında pirinç ve Arabidopsis bitki tohumları içeren üç buz torbası ve dört kutu muhafaza edilmemiş malzeme içeren bir torba bulunmaktadır. Numuneler, Çin Bilimler Akademisi’nin Uzay Kullanımı Teknoloji ve Mühendislik Merkezi’ne teslim edildi.

İki bitki örneğinin tohumları, Tiangong’da 120 günlük bir yetiştirme sürecinden geçti. Akademiden yapılan açıklamaya göre bilim insanları, uzaydaki yerçekimi olmayan ortamın etkisini örnekler üzerinde analiz edecek.

İstasyonun Tianhe çekirdek modülündeki serbest malzemeler için test kabini, Çin’de yörüngede türünün ilki ve dünyada ikincisi olarak biliniyor. 590 günden fazla yörüngede kalan kabin, yedi kutu malzeme üzerinde yörünge içi deneylere izin verdi.

Bilim insanlarının yörünge içi deneyler yoluyla pek çok bilgi topladığını belirten akademi, bu deneyler sayesinde bilim insanlarının Dünya üzerinde yeni araçların geliştirilmesine yönelik araştırmalarını artırabileceğini vurguladı.

Chen Dong, Liu Yang ve Cai Xuzhe taikonlarını taşıyan Shenzhou-14 insanlı uzay aracının dönüş kapsülü, altı aylık uzay istasyonu görevini tamamladı ve Pazar günü Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Dongfeng iniş alanına sadık bir şekilde indi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu