Yaşam

Eşini Kaybetmiş Bir Ressamın Çizdiği Resimlerin Değişimi

maddi ve manevi olarak çok zor bir hayat yaşayan Louis Wain; kedi çizimlerine ayrılmış, dönemde bir kedi stili yarattıve kedi eskizleri anlamında sanat dünyasına farklı bir yüz kazandıran çok başarılı bir ressam.

Ünlü İngiliz sanatçı olağanüstü hayat hikayesiHadi daha yakından bakalım.

5 Ağustos 1860’da doğan Louis Wain, 6 çocuğun en büyüğü olarak Londra’da doğdu.

Doğuştan yarık dudaklı olduğu ve bu nedenle ailesinin onu okula göndermediği iddia ediliyor; Sınıf arkadaşları tarafından farklılığından dolayı 10 yaşından sonra okula başladığı iddia edildi. zorbalığamuzdarip.

Louis ne tür bir sanatçı olacağına henüz karar vermemiş olsa da elbette. sanatla ilgili tüm fikirler dönüyordu. Okulu bitirdiğinde babasını kaybetmiş, annesi ve kardeşlerine bakmak için West London School of Art’ta eğitimine devam etmiş, öğretmenlik yaparak para kazanmaya başlamıştır.

Oldukça yetenekli bir ressam olan Louis’in tek hedefi; Kalemi elinde, gördüğü her şeyi çizmek için hızlıydı.

21 yaşında evinden ayrılan ve bu sanatı özgürce icra etmek isteyen Louis, kendisine bir apartman dairesi kiraladı. İlk eseri 10 Aralık 1881’de bir dergide yayınlandı. şakrak kuşlarıresmiydi.

Daha sonra illüstrasyonlarını dergiye göndermeye devam etti ve 1886’da The Illustrated London News için tam zamanlı bir pozisyonda işe girdi. Louis burada hayvan portreleriyle tanınırve birçok köpek çizmekle görevlendirildi.

Louis Wain, 23 yaşında kendisinden 10 yaş büyük olan Emily Richardson ile evlendi.

İlişkileri, Emily’nin ileri yaşı ve Louis’den daha düşük sosyal statüsü nedeniyle bir şekilde skandal olarak kabul edildi. Louis ve Emily’nin mutlu günleri kısa sürdü. ölümcül meme kanseri teşhisiyerleştirilmişti.

Louis’in kedi çizimleriyle elde edeceği ün bu noktada başlamıştır. Karısını neşelendirmek için çaresiz aşık evcil kedileriyle Peter’ın resimleriyapıyordu.

Emily, Louis’in ofisinden karısının kendisi için çizdiği bu eskizleri dönüştürmesini istedi ve bu kedi fotoğrafları gazetelerde yayınlandı.

Louis tarafından yaratılan “Kitten’s Noel Partisi” illüstrasyonu, dönem boyunca büyük takdir. toplanmış. Ayrıca bu sanatçıdan bir çocuk kitabının illüstrasyonlarından sorumlu olması istenmiştir. Sanatından aldığı güçle bu yola çıkan Louis için bu büyük bir başarıydı.

Genç ressam tam başarı merdivenlerini tırmanmaya başlamışken 2 Ocak 1887’de eşi vefat etti. Şimdi hayatının aşkını 26 yaşında kaybeden Louis için bu sanat keyifli bir aktiviteden daha fazlası. . kederle mücadeleolmuştu.

Kızgınlığını gidermek için yapmaya başladığı bu ilk çizimlerde sanatı başka bir yöne evrilen sanatçının sanatı gece kıyafetleri giymiş, gözlük takmış ve puro içmeye başlamıştır.

Ayrıca bu fotoğraflarda zamanla parlak renkler ve fraktal desenler ön plana çıkmaya başladı. Kedi portreleri sempatik imajını kaybetmiş, korkunç bir figür olmuştu. Hatta bazı fotoğraflar kedi dışında her şeyi çağrıştırıyordu.

Ayrıca 1901’de en küçük kız kardeşi Marie’nin bir doğum günü vardı. akıl hastanesine kapatılıp kısa sürede vefat etmesi, Louis’i bir kez daha sarstı ama bir yandan da sanatını icra etmeye devam etti.

Tutkusunu güzelden düzgün bir işe taşıyan Louis’in çizimlerinin yanı sıra şiirleri ve öyküleri de “Louis Wain’s Yearbook” adı altında. çeşitli mecralarda yıllarca yayınlandı.devam etti.

Ancak maddi kazançları onu tatmin etmemiş ve karısını güzelleştirme umuduyla New York’a gitmiştir.

New York’ta Louis’e “Cats About Town” ve “Grimalkin” çizgi romanlarını yaratması için bir teklif gönderildi ve genç ressam hayata yeniden sarılmaya başladı. Ancak kısa bir süre sonra annesi vefat etmiş ve İngiltere’ye geri dönmek zorunda kaldı.

Akabinde kardeşlerinin en büyüğü olan Caroline vefat etti ve birbirini izleyen bu ölümler Louis’i etkiledi. paranoyak bir insan yapmaya başladı. Durumu iyi gitmeyen ressam 1924 yılında doktora görünmüş ve ruh sağlığının pek iyi olmadığı anlaşılmıştır. Artık Springfield Hastanesi’nin fakir koğuşuydu.

Louis Wain’e ilk etapta şizofreni teşhisi kondu ancak bu konudaki tartışmalar hep devam etti.

Bazıları, ressamın yaşlandıkça zihinsel durumu kötüleştikçe üslubunun değiştiğine dikkat çekerken; bazıları onun çizimdeki süregiden yaratıcılığının orijinal şizofreni teşhisinden daha fazlası olduğunu düşünüyor, potansiyel olarak otistikolabileceği tahmininde bulundu.

Bir yıl sonra dönemin gazetecilerinden Dan Rider, Louis Wain’i bir akıl hastanesinde resim yaparken bulmuş.

Bu durumdan rahatsız olan Dan, ressamın geri kalan günleri huzur içinde Bunu devretmek için bir fon kurdu. Bu davet çok ses getirdi ve Louis, Ağustos 1925’te Bethlem Kraliyet Hastanesine nakledildi.

Burada sanatına devam edebildi ve 80 kedi figüründen oluşan çizimleri bir galeride sergilendi. Ardından Louis, ülkedeki Napsbury Hastanesine nakledildi ve hayatını ağaçlar ve bahçeler arasında sanat yaparak geçirdi. Tarih 4 Temmuz 1939’u gösterdiğinde 70 yaşında öldü.

Louis Wain’in hayatı ve sanatı beyaz perdede yerini buldu.

Başrolde Benedict Cumberbatch” Louis Wain’in Elektriksel Yaşamı“Film, Louis Wain’in hayat hikayesini başarılı bir şekilde yakalıyor.

Kaynaklar:BBC, The Collector, Biblio, Arka Haber

kurtunhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu