Ekonomi

Paramount Skydance ile özel görüşmeleri sonlandırdı, yeni bir teklif bekliyor

Paramount Global, Skydance Media ile münhasır müzakere dönemini sonlandırmaya karar vererek rakip bir satın alma teklifini değerlendirmek için kapıyı açtı. “Görevimiz Tehlike” ve “Sünger Bob Kare Pantolon” gibi büyük serilerden sorumlu medya holdingi Impossible” ve “SpongeBob SquarePants” gibi büyük franchise’lardan sorumlu olan medya holdinginin hisseleri, görüşmelerin sona erdiği haberinin ardından %3 oranında artış gösterdi.

Skydance ile özel görüşmelerde bulunan Paramount yönetim kurulunun özel olarak oluşturduğu bir komite, Cuma günü ABD saatiyle gece yarısı münhasırlık penceresinin kapandığını gördü. Bu hamle, Sony Pictures Entertainment ve Apollo Global Management’ın Paramount’u satın almak için ilgi göstermesi ve Skydance Media müzakerelerine meydan okuması üzerine geldi.

Sony Pictures ve Apollo, Çarşamba günü nakit ve borç üstleniminden oluşan 26 milyar dolarlık bir teklife işaret eden bağlayıcı olmayan bir teklif mektubu sundu. Bu teklif Sony Pictures İcra Kurulu Başkanı Tony Vinciquerra ve Apollo ortağı Aaron Sobel tarafından imzalandı. Sony ve Apollo’nun teklifi, Skydance anlaşmasıyla ilgili endişelerini dile getiren ve şirketi diğer fırsatları araştırmaya çağıran bazı Paramount hissedarlarının dikkatini çekti.

Paramount medya imparatorluğunu yöneten Shari Redstone’un, özel komitenin Sony-Apollo anlaşmasını veya şirketin hissedarlarına fayda sağlayabilecek herhangi bir işlemi değerlendirmesine açık olduğu bildiriliyor. Özel komitenin teklifi görüşmek üzere Cumartesi günü toplanması planlanıyor.

Bu gelişmelerin ortasında Paramount da kendi payına düşen zorluklarla karşı karşıya kaldı. Şirket kısa bir süre önce CEO Bob Bakish’i Pazartesi günü üç yöneticiyle değiştirdi ve 4 Haziran’da yapılacak yıllık hissedarlar toplantısında dört bağımsız yönetim kurulu üyesinin ayrılmasına hazırlanıyor. Bir zamanlar Shari Redstone’un sadık bir müttefiki olan Bakish, Mayıs 2023’te Paramount’un düşen hisse senedi değerini iyileştirmeyen bir temettü kesintisi önerisi nedeniyle onunla anlaşmazlık yaşadı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Paramount, sektördeki grevlerin, zayıf reklam piyasasının ve kablo aboneliklerindeki düşüşün etkisiyle boğuşuyor ve bunların hepsi televizyon işinin karlılığını etkiledi. Yayın platformu Paramount+ da abone sayısında Netflix ve Disney+ gibi rakiplerinin gerisinde kaldı. CBS ve Viacom’un 2019’da birleşerek Paramount Global’i oluşturmasından bu yana şirketin hisseleri %65’in üzerinde değer kaybederek 14 milyar dolardan fazla piyasa değeri kaybetti. Cuma günkü işlemlerde hisselerindeki %7’lik düşüşün ardından, Paramount’un piyasa değeri yaklaşık 9 milyar dolar ve 14 milyar doların üzerinde borcu bulunuyor.

Sony Pictures ile yapılacak olası bir anlaşma, Paramount’un 842,4 milyon dolarlık gelirine kıyasla geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde ettiği Kuzey Amerika gişelerindeki varlığını artırabilir. Tokyo merkezli Sony Group’un bir parçası olan Sony Pictures, “Jumanji”, “Resident Evil” ve “James Bond” gibi serileri içeren geniş bir portföye sahip. Paramount ile birleşmesi halinde bu seriler Paramount’un “Star Trek”, “Top Gun” ve “The Godfather” gibi ikonik serileriyle birleşecek ve potansiyel olarak önemli bir Hollywood stüdyosu oluşturacaktır.

Bu Sony’nin Paramount ile ilk ilişki kurma girişimi değil. Vinciquerra daha önce de Paramount Pictures film stüdyosunu satın almakla ilgilendiğini, o dönemde şirketi parçalamaya yanaşmayan Shari Redstone’a ifade etmişti.

Sony ve Apollo’nun ilgi beyanı bir durum tespiti sürecinin başlangıcına işaret ederken, özellikle Paramount’un CBS yayın ağının yabancı mülkiyetiyle ilgili potansiyel yasal engeller var. Ancak, 2019 yılında Federal İletişim Komisyonu’nun onayıyla Cox Media Group’un televizyon istasyonlarını satın alan Apollo’nun benzer düzenleyici ortamlarda gezinme deneyimine sahip olması nedeniyle, ABD merkezli Apollo ile ortaklığın bu endişeleri hafifletmeye yardımcı olabileceği tahmin ediliyor.

Önerilen girişimde Sony, Paramount’un çoğunluk hissesini ve operasyonel kontrolünü elinde tutacak, Apollo ise azınlık hissedarı olacak.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

puturge-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu