Ekonomi

Tesla gelişmiş gigacasting tekniği konusunda geri adım attı

Tesla, daha önceki üretim hedeflerinden farklı olarak, araç alt gövdelerini ikisi gigacast ve orta bölümü alüminyum ve çelik çerçevelerden oluşan üç parça halinde üretmeye yönelik yerleşik yöntemine devam etme kararı aldı. Bu karar, elektrikli araç üreticisinin azalan satışlar, daralan kar marjları ve özellikle Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin artan rekabeti gibi zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde alındı.

Daha gelişmiş tek parçalı gigacasting sürecinin geliştirilmesinin durdurulması kararı geçtiğimiz sonbaharda alınmıştı. Bu sürecin üretimi önemli ölçüde basitleştirmesi ve maliyetleri düşürmesi amaçlanıyordu. Tesla daha önce bu tekniği yeni bir küçük araç platformunun üretiminde uygulamayı ve potansiyel olarak üretim stratejisinde devrim yaratmayı hedeflemişti.

Bu ifşaattan önce rapor edilmemiş olan yenilikçi tek parça gigacasting yöntemi, Tesla’nın genellikle Model 2 olarak adlandırılan uygun fiyatlı bir araç üretme planının bir parçasıydı. Bu aracın 25.000 dolara mal olması bekleniyordu ve 2025’in ikinci yarısında piyasaya sürülmesi planlanıyordu. Ancak, 5 Nisan’da bildirildiği üzere Tesla bu planlarından vazgeçti ve bunun yerine mevcut platformları ve üretim hatlarını kullanarak daha uygun fiyatlı modeller üretmeyi planlıyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, 23 Nisan’da yapılan bir yatırımcı görüşmesi sırasında, yeni uygun fiyatlı modeller veya bunların fiyatları hakkında bilgi vermekten kaçındı. Buna rağmen Tesla, başlangıçta Model 2 için geliştirilen küçük araç platformundan tamamen vazgeçmiş değil. Şirket şimdi aynı platformu kullanarak sürücüsüz bir robot taksi geliştirmeye odaklanıyor. Tedarikçiler bu yeni nesil araç için Tesla’nın üç parçalı döküm sürecini uyarlıyor.

Otomobil üreticisinin gigacasting operasyonlarına aşina kaynakların açıkladığına göre, tek parçalı döküm sürecinden vazgeçme kararında Tesla’nın şu anda feshedilmiş olan Model 2’nin geliştirilmesini hızlandırma ve olası üretim gecikmeleri ve sorunlarından kaçınma arzusu da etkili oldu.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Gigacasting, Tesla ve Musk tarafından uzun vadede maliyet tasarrufu sağlayan bir önlem olarak lanse edildi, ancak önemli miktarda ön yatırım gerektiriyor ve mükemmelleştirilmesi karmaşık olabiliyor. Tesla’nın daha muhafazakar olan üç parçalı döküm yaklaşımına bağlı kalmayı tercih etmesi, şirketi üretim ve tasarımda önemli kısa vadeli yatırımlardan kurtarabilir. Bu karar, Tesla’nın gecikmeler ve ilk üretim sorunlarıyla karşılaşan Cybertruck gibi yenilikçi araçları zamanında piyasaya sürme konusunda geçmişte yaşadığı zorluklarla uyumludur.

Otomotiv üretim uzmanları, Tesla’nın gigacasting geri çekilmesinin, şirketin geçmiş deneyimleri ve Çinli EV üreticilerinin düşük maliyetli segmentteki hakimiyetine yanıt olarak uygun fiyatlı bir otomobil piyasaya sürme konusundaki rekabet baskısı göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını öne sürüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu