Haber

Trabzon’da seçim: ‘Millet’ ‘Cumhur’u yakalayabilir

TRABZON– 2002 yılında iktidara gelen AK Parti’nin kalelerinden biri olan Trabzon’da partilerin seçim çalışmaları sürüyor.

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri öncesi kentte değişim rüzgarları esiyor. Siyaset tarihinde her zaman yeri olan ve imparatorluk şehri olarak bilinen Trabzon, Cumhurbaşkanı (Cevdet Sunay) ve başbakanı (Hasan) olan şehir olarak kendi liderlerinin etkisi altına girmiş bir şehirdir. Saka) Cumhuriyet döneminde. 820 bin nüfuslu kentte son yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’nun etkisi hissediliyor.

İMAMOĞLU ETKİSİ

Kentin İBB Lideri İmamoğlu ile olan bağı 4 Nisan’da düzenlenen mitingde de görüldü. Hemşehriliği, Trabzonspor sevdası ve ‘bölgenin dilini’ konuşmasıyla siyaseten mesafeli seçmeni etkilemeyi başaran İmamoğlu, tutunuyor. son yıllarda şehrin en kalabalık mitingleri. Trabzon halkının bir kısmı şimdiden İmamoğlu’nu geleceğin cumhurbaşkanı olarak görmeye başladı. İmamoğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile 4 Nisan’da yapacağı görüşmeye gösterilen yoğun ilgi, bu etkinin oy tercihlerine de yansıyacağı yorumlarına yol açıyor.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon halkının da gündemi 12 gün sonra yapılacak tarihi seçimler. Elimize mikrofon uzattığımız Trabzonluları şehir merkezindeki alan ve sokaklarda gören diğer seçmenler bizimle konuşmaya geldi. Kentte hala etkisini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenler ‘sabırlı olun, düzelecek’ vurgusu yaparken, muhalefet ekonomi için ‘artık değişimin gerekli olduğuna’ inanıyor.

‘KÖTÜLERİN EN İYİSİNİ ERDOĞAN’A VERECEĞİM’

Türkiye’nin yıllardır iki parti eksenine sıkıştırıldığına dikkati çeken bir seçmen, “Alternatifimiz yok. Türkiye’nin son yıllarda pandemi ve afetler nedeniyle ekonomik olarak sancılı bir dönemden geçtiğine değinen bir seçmen, tercihini dile getirdi. Trabzonlu, “Bu durumu da aşacağız. AK Parti yine Trabzon’da 4 milletvekiline sahip çıkacak. 2 milletvekili daha CHP, YETER Parti ve MHP’nin ortasında paylaşılıyor. ’ sözlerini kullandı.

‘EVE GİDEREK EKONOMİNİN DURUMUNU GÖRÜYORUZ’

Şehir merkezindeki bir esnaf da artık pahalılığın kontrolden çıktığını belirterek, “Şu anda en büyük sıkıntımız ekonomi. Bunu iş yerimizden çıktıktan sonra 1 saate kadar yaşadığımız süreçte anlıyoruz. Pazardan çarşıya oradan konuta.Çok büyük bir düşünce içindeyiz.Kredi kartlarından borçlanarak yaşıyoruz.Ekonomik durum.Mutlaka iktidarda oy kaybına neden olur.Muhalefet 3 milletvekili bulabilir. Trabzon’daki yoksullaşmanın seçim tercihlerine de yansıyacağının altını çiziyor.

‘BU DÜZEN DEĞİŞİKLİĞİ’

“Bu düzenin değişmesini istiyoruz” diyen bir Trabzonlu da seçimde oy kullanırken kriterinin yoksulluğu giderecek çözümler ve yolsuzluğu önleyici politikalar olacağını belirtti. Trabzon, birçok ilçesi ve köyü olan kalabalık bir şehirdir. Umarım beklediğimiz gibi olur.”

‘BÖYLE OLANA KADAR YÜZ LİRA BİTİYOR’

Trabzonlu gençlerin birinci sorunu ekonomi. Maraş Caddesi’nde kendisine mikrofon uzattığımız bir genç seçmen, “Kendisinden memnun olan bu sistemde devam etsin, memnun olmayan değişsin. Değişim olacağına inanıyorum” diyor. “Evden meydana gelene kadar 100 lira bitecek” diyen bir genç, “Trabzon’da bir değişiklik olur mu bilmiyorum ama Türkiye’de olur. olumlu bir yön.”

2018 Genel Seçimlerinde AK Parti yüzde 55,98 oyla Trabzon’dan 4, yüzde 15,13 oyla CHP’den 1 ve yüzde 11,17 oyla GÜZEL Parti’den 1 milletvekili gönderdi. MHP oyların yüzde 13.53’ünü almasına rağmen oylar İYİ Parti’ye gittiği için artık milletvekili seçemedi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 69, Muharrem İnce yüzde 20, Meral Akşener yüzde 7 ve Temel Karamollaoğlu yüzde 1 oy aldı. Cumhur İttifakı karşısında bu sonuçların değişmesinin beklendiği kentte artık AK Parti’nin 4’üncülüğü de garanti değil.

KARAİSMAİLOĞLU AK PARTİ’DE BİRİNCİ DERECE BAKANI

AK Parti, büyükşehirlerde aday gösterme stratejisini Trabzon’da da hayata geçirdi. Listesini tamamen yenileyen AK Parti’de birinciliği Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ikinciliği ise AK Parti MYK Üyesi Mustafa Şen aldı.

Listenin üçüncü sırasında ise Yılmaz Büyükaydın yer alıyor. Büyükaydın’ın adaylığı listedeki sürprizlerden biriydi. AK Parti için en kritik olan 4. sıra için Vehbi Koç aday gösterildi. Daha önce Trabzon Kadın Kolları Başkanı olan Meryem Sürmen 5. sırayı, Zafer Ofluoğlu 6. sırayı aldı.

KOÇ: MAYIS’TA SEÇİM SİYAH BEYAZIN ORTASINDA OLACAK

2018’de 6. sıradan aday olarak seçime giren ancak Meclis’e gidemeyen Koç, bu dönem büyük çaba harcıyor. Alanında en aktif isimlerden biri olan Koç ile çalışırken konuştuk. Koç, Millet İttifakı’nın HDP ile diyaloğunun kendilerine oy kaybettireceğini düşünüyor. Halkın Cumhur İttifakı’na ilgisinin artacağına olan inancını yitiren Koç, “Muhalefet kendi kimliğinden uzaklaştı. Terörle el ele ilginç bir yapıdalar ve ne yapacakları belli değil. 14 Mayıs’ta siyah beyaz gibi bir seçim olacak.Bu seçimde vatandaşın Cumhur İttifakı’na olan tercihi çok daha yüksek.Trabzon’da 6 milletvekilini de alacağız ve çok yüksek bir takviye yapacağız. Cumhurbaşkanımıza.”

Vehbi Koç

CHP’DE BİRİNCİ SIRA DEĞİŞTİ

Cumhuriyet Halk Partisi ise Trabzon’daki milletvekili sayısını artırmayı hedefliyor. 3 dönem Trabzon Barosu Başkanlığı ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcılığı yapan Sibel Suiçmez, ittifak partilerini listesinde yer almayan CHP’de ilk sırada yer alıyor. Kentte sevilen bir isim olan Suiçmez, daha önce DSP’de siyasete atılmıştı. Mevcut milletvekili Ahmet Kaya 2. sıraya taşındı. Murat Özçilingir 3., Musa Hacıoğlu 4., İlker Akıncı 5. ve Mustafa Erdi Çakır 6. oldu.

KAYA: MİLLET NEFES ALDI

Başarılı bir milletvekilliği dönemi geçiren 2. sıra adayı Kaya’nın kentte yarattığı sempati nedeniyle 2 milletvekilinin amacına katkı sağlaması bekleniyor. Devletin tüm kredilerini tükettiğine dikkati çeken Kaya, “Pahalılık, geçim zorluğu, paranın, faturaların, kiraların değer kaybetmesinden millet nefes alamaz hale geldi. Konulara duyarsız bir hükümet var. Vatandaş. Tarlada konuştuğumuz soğan patates alamadıklarını söylüyorlar.Ramazanda 1 kilo et alamam diyen vatandaşlar var.Gençler işsiz.Adaletsizlik her yerden fışkırıyor.Bu dönemi ben çözmeye talibim. İktidar partisinin üyesi olarak meclise girerek sorunları.İlk defa iktidara yakınız.Seçilme gibi bir düşüncem yok.Amacım üçüncü sıradaki adayımız Murat Özçilingir’i Meclis’e göndermek. olduklarını da belirtmektedir.

ahmet kaya

TARIM: ERDOĞAN EKONOMİK SORUNLARI ÇÖZEBİLİR DİYORUZ

Cumhur İttifakı bünyesindeki Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 81 ilde kendi adayını çıkarma kararı sonucunda; Bekir Sıtkı Tarım, Yavuz Tellioğlu, Şener Pul, Edanur Altındaş, Yusuf Çakmak, Murat Aksoy Trabzon milletvekili adayları oldu. 2018 Genel Seçimlerinde daha yüksek oy alan İYİ Parti’ye vekilliğini kaybeden MHP, bu dönemi şanssızlık yaşamak istemiyor. 2018’de oy alması halinde milletvekili çıkarması beklenen partinin ülke genelinde yaşadığı gerilemenin bu ihtimali zorlaştırabileceği düşünülürken, MHP’liler seçimlerde iddialı.

Bekir Sıtkı Tarım

MHP’nin 1. adayı Bekir Sıtkı Tarım, iki dönemdir kentten milletvekili çıkaramayan partisinin hasretini gidermek istiyor. Tarım, seçim kampanyaları sırasında seçmenin taleplerini daha çok ekonomik konularda duyduklarını belirterek, “Büyük bir pandemi dönemi yaşadığımızı, bu sıkıntıların tüm dünyada yaşandığını anlatmakta zorluk çekmiyoruz. Cumhurbaşkanımız Devlet Bahçeli’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetki verdiği Cumhur İttifakı’nın bu sorunları çözebileceğine inanıyoruz.Sokakta görülen bir il başkanı olarak gereğini yaptık.MHP’nin eski oyu kazanmasını başarısızlık olarak görüyorum.MHP getirecek 1, 2 getirecek, 3’ün peşindeyim” diyerek partisinin argümanını dile getiriyor.

BAŞKAN: HALK EN ÇOK ŞİKAYETÇİ EKONOMİKTEN

2018 Genel Seçimlerinde Trabzon’dan 1 milletvekili çıkarmayı başaran ÂLÂ Partisi, kentte gücünü artıran partilerin başında geliyor. Partinin değerli isimlerinden Genel Yönetim Kurulu (GİK) üyesi Yavuz Aydın, GÜZEL Parti Trabzon listesinde ilk sırayı aldı. Mevcut milletvekili Hüseyin Örs listeden çıkarıldı. 2. sırayı ise Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili Arslan Güner aldı. Listenin 3. sırasında Serpil Akçay, 4. sırada Tahsin Akyüz, 5. sırada Akın Çelik ve 6. sırada Bülent Arslan yer alıyor. İYİ Parti’nin ikinci milletvekili için CHP ile rekabet etmesi bekleniyor.

Seçimlere kısa bir süre kala göreve başlayan İYİ Parti İl Başkanı Fatma Başkan da canla başla çalışıyor. Partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi’nde görüştüğümüz Önder, seçmenin alım gücündeki düşüşün sandıklara yansıyacağını belirtiyor. Kazanların kaynamadığını belirten Lider, “En değerli paramız olan 200 TL artık 1 kilo kıyma almıyor. İnsanlar en çok ekonomiden şikayetçi. İşsizlik büyük sorun. Liyakat sistemi yok orada adalet yok. Sahada bize bir iyilik var. İnsanlar bu sistemin değişmesini istiyor. Biz talip oluyoruz ama meclise en az 2 milletvekili göndermeyi planlıyoruz” dedi.

Fatma Önder

ÇİÇEK: CUMHURİYET İTTİFAKINDAKİ TOPLANTI MİLLİ İTTİFAK’A AKIYOR

DEVA Partisi’nin milletvekili adaylığı için il başkanlığı görevinden istifa eden Kubilay Çiçek, partisi Trabzon’da aday göstermese de sahada aktif görev üstleniyor. Ulusal İttifak’ın Seçim Koordinasyon Merkezi’nin (SKM) Başkanı olan Çiçek, bu dönemde önceliği değişime koyuyor. Ciddi bir iktidar erimesi yaşandığına dikkati çeken Çiçek, “Bu erime Millet İttifakı’nı oluşturan partilere de doğru akıyor. Bunu SKM’yi açtığımızda daha yakından gördük. Buraya gelen vatandaşlarımız mevcut iktidara oy verdi. Bir dönem anneler mutfak parasını ödediklerini, babaların çocuklarına harçlık veremeyeceğini, gençler gelecek kaygısı ile gençlerin oy tercihlerini değiştirdiklerini söylediler” dedi.

Kubilay Çiçeği

‘AK PARTİ 3’E DÜŞEBİLİR’

Kentte uzun yıllar gazetecilik ve program sunuculuğu yapan Fatma Yavuz, ülkenin AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’deki gibi bir çıkmaz döneme girdiğini söylüyor. AK Parti’nin o dönemde çözüm olarak görüldüğünü ve kamuoyundan büyük tepki aldığını belirten Yavuz, “AK Parti’de 22 yıllık bir yorgunluk var. Cumhur İttifakı seçmeni etkilemeyecek. Vatandaş seçimini tamamen ekonomi üzerinden sandıkta yapacak. AK Parti’nin Trabzon’da 3 milletvekili olacağını düşünüyorum. Sokaktaki insanlar ceplerini, nasıl yaşayacaklarını düşünüyor.”

Fatma Yavuz

‘ADAYLARIN DEĞİL LİDERLERİN SEÇİLMESİ’

Aday listelerini değerlendiren Yavuz, Millet İttifakı’nın aday tercihlerinin daha fazla karşılık bulacağına inandığını söylüyor. Yavuz, “AK Parti’nin tek güçlü adayı bence Bakan Karaismailoğlu. Listedeki diğer isimler de kentte pek tanınmayan partiden. Millet İttifakı’nda ise CHP ve CHP’nin adayları çıkıyor. DÜZGÜN Partisi Trabzon’da çok güçlü, popüler isimler biliniyor.Ama Türkiye Türkiye’de liderlerin yaydığı seçim rüzgarı her ilde olduğu gibi Trabzon’da da hissediliyor.Bu seçim adayların değil cumhurbaşkanlarının seçimidir.Ne kadar değerli olursa olsun. Adayların profili ise, liderlerin bu seçimde tercihlerde daha büyük etkiye sahip olacağını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu