İş

Tuz Gölü’nde tuz hasadı aralıksız devam ediyor

Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 60’ının karşılandığı Tuz Gölü’nde, suların çekilmesiyle başlayan tuz hasadı aralıksız devam ediyor. Sezonda üretilen 1,5 milyon ton ham tuzun büyük kısmı 60 ülkeye ihraç edilirken, geri kalan kısmı ise farklı sektörlerde kullanılıyor.

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve güçlü mineral yapısıyla yaklaşık 250 milyon ton tuz rezervine sahip olduğu tahmin edilen Tuz Gölü’nde hasat döneminde üretim devam ediyor. Tuz oluşumu, Tuz Gölü’nde üretim alanı olarak belirlenen havuzlardan suyun çekilmesiyle başlıyor. Tuz kazıma makinaları ile toplanan tuzlar kamyonlara aktarılarak toplama alanına ve daha sonra işlenmek üzere fabrikaya gönderilmektedir.

“İhracatımız yaklaşık 60 ülkeye ulaştı”

Gölde hammadde ve tuz üretimi olarak yıllık 1,5 milyon ton tuzun işlendiğini belirten Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, “Tuz Gölü’nde yıllık yaklaşık 1,5 milyon ton ham tuz üretiyoruz. Yaklaşık 350 ila 370 bin arasında üretim yapıyoruz. Bunun tonlarını fabrikamızda işleyip bitiriyoruz. 2023 yılı sonuna kadar bu rakamın yaklaşık 200 bin tonunu ihraç etmiş olacağız. Geri kalanını farklı segmentlere iç pazara sunuyoruz. İhracatımız yaklaşık 60 ülkeye ulaştı. 2013 yılında başladığımız fabrikamızda yaklaşık bin tonluk mamul ihracatına başladık, şu anda “Bu yıl 200 bin tona ulaşacağız. Farklı departmanlardan müşterilerimiz var. Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar gıda sanayi, kimya sanayi, yol tuzu gibi pek çok farklı alanda müşterilerimiz var ve onların istekleri doğrultusunda kaliteli tuz üretip gönderiyoruz” dedi.

“En çok ihracat yaptığımız branşlar kimya sanayi ve deterjan sanayidir.”

Üretilen tuzun pek çok alanda kullanıldığını belirten Çetiner, “Bilindiği gibi toplam tuz üretiminin çok küçük bir kısmı aslında gıdada kullanılıyor. Bu tüm dünyada böyle. Yaklaşık yüzde 10’u da bu. Gıda sektöründe kullanılıyor. Geriye kalan miktar ise çoğunlukla gıda sektöründe hem kar hem de kış kullanımında kullanılıyor.” Hem kimya endüstrisinde hem de kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Son dönemde bizim için bir diğer önemli sektör ise deterjan sektörüdür. Şu anda en fazla ihracat yaptığımız sektörler kimya sanayi ve deterjan sanayidir. Öncelikle 2013 yılında fabrikamızı devreye aldığımızda fabrikamızdaki toplam çalışan sayımız yaklaşık 25 kişiydi. Bu yıl “Bittiğinde 200’e ulaşacağız. Önümüzdeki 2024 insan kaynakları bütçemizde bu sayıyı 240 civarına çıkaracağız. Burada çok önemli istihdam sağlıyoruz” dedi.

“Personel krizi yaşıyoruz”

Genel Müdür Ömer Çetiner, personel sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “En büyük sorun tabi ki içinde bulunduğumuz katı kurallar çerçevesinde çalışan, orta düzey çalışan bulmak. Personel bulmakta zorlanıyoruz, özellikle fabrikamızda çalışmak üzere. Kurulduğumuz günden bu yana çalışan birçok arkadaşımız var. Ancak bulunduğumuz ilçe küçük.” “Bu nedenle buradaki iş gücünün büyük bir kısmı Ankara, İstanbul, Konya gibi büyük illere göç etti. Dolayısıyla bizim değil Şereflikoçhisar’da konseyi olan şirketlerin en büyük sorunu şu anda eleman bulamamaları. Gerçekten önümüzdeki en büyük sorunun bu olduğunu söyleyebiliriz” dedi. -KONYA

kahramankazanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu