Teknoloji

Bilinen ‘En Eski’ Kara Delik Keşfedildi

İnsanlık için evrenin en büyük gizemlerinden biri olmaya devam eden kara delikler hakkında bir keşif daha yapıldı. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu’nunOnun yardımıyla, şimdiye kadar keşfedilmiş olan, Büyük Patlama’dan sonra, harikaya yakın kütleli bir kara delik daha gözlemledi.

Kara delik, 2015 yılında Hubble tarafından keşfedilen ve o dönemde keşfedilen en eski gökada olan CEERS_1019’un içinde bulunuyor. Kara delik, Büyük Patlama’dan sadece 570 milyon yıl uzaktabu paylaşılmıştı.

Big Bang’den uzaklık ne anlama geliyor?

570 milyon yıllık mesafe diyoruz ama bu bildiğimiz türden bir mesafe değil. Bildiğiniz gibi içinde yaşadığımız dünyanın yaklaşık 13,8 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama sonucunda oluştuğu varsayılmaktadır. Son keşifte karşılaştığımız “Big Bang’e 570 milyon yıl” kalıbını aşağıdaki zaman çizelgesi ile görselleştirebilirsiniz:

Yani karadelik 13,2 milyar yıl önce de vardı. Aslında bugün gördüğümüz izler 13.2 milyar yıl öncebize bir yansıması.

Kara delik hakkında bilinenler:

Süper kütleli kara delik aktif halde gözlemlendi. Diğer bir deyişle karadelik, şu anda gözlemlediğimiz şekliyle yıldızlar ve diğer yapılarla beslenmeye devam ediyor. Mevcut kütlesi Güneş’in 10 milyon katıdır.

kursunlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu