Teknoloji

Efsanevi 3dfx Voodoo ekran kartları “geri dönüyor”

Nvidia’nın binlerce dolarlık ekran kartları henüz piyasada yokken, PC’lerinde 3D oyunların büyüleyici dünyasını keşfetmek isteyenler, sadece 100-200 dolar harcayarak 3dfx Voodoo ekran kartlarına erişebiliyordu.

Şimdi iki bilgisayar mühendisi, bu eski ekran kartlarını piyasadan toplayarak onları yeni ve modern teknolojilerle çalışacak şekilde modifiye etmeye çalışıyor.

Aslında 3dfx Voodoo kartları, dönemin mucize donanımlarından biriydi. Elbette 3D teknolojisi bugünkü kadar yaygın olmadığından bu kartları almak isteyen fazla insan yoktu ve dolayısıyla üretimi de çok kısıtlıydı. Dolayısıyla şu anda kartları ikinci el piyasasında bulmak kolay değil. Kısa bir süre önce eski bir 3dfx Voodoo5 GPU’su ikinci el piyasasında 15 bin dolara satılığında, herkes onların değerini yeniden fark etti.

Nvidia şirketi satın aldı ve rakipsiz kaldı

2000’lerin öncesinde 3D ekran kartlarına o kadar az ilgi vardı ki, 3dfx 2000 yılında artık pes ederek iflasını açıklamıştı ve rakibi Nvidia tarafından satın alınmıştı. Aslında 3dfx’in mirasını Nvidia’nın satın aldığını biliyoruz ancak Nvidia kısa zamanda bu eski teknolojiyi anlamsız kılan yeni gelişmelerle piyasada farklı bir role sahip olmuştu. Dolayısıyla 3dfx’in geliştirdiği işlemciler ve yazılımlar çok hızlı şekilde unutulup kayboldu.

Oscar Barea ve Ash Evans isimli iki mühendisin kişisel tutku projesi olarak hayata geçen bu projede mühendisler topladıkları GPU’ları modern PC’leri çalıştıracak şekilde modifiye ediyorlar. Elbette 3dfx’in var olduğu yıllarda HDMI bağlantısı olmadığı için mühendisler DVI’dan HDMI’a çeviri sunmak veya 32 GB hafıza sınırını 64 GB’a çıkarabilen bir protokol yaratmak gibi zor problemleri çözmek zorundalar ama görünüşe göre, bu sorunları yenmeyi başarmışlar.

Belki de bu iki kafadar, yakın gelecekte Nvidia’ya rakip bir GPU teknolojisi ortaya koyarak piyasada yeni bir oyuncu olacaklar, ancak şimdilik proje sadece kişisel bir merak projesi olarak devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu